BLOG

Bergwandeling en verzekering: ben je wel verzekerd?

Bergwandeling en verzekering: ben je wel verzekerd?

 

Er gaat niets boven een vakantie in de bergen, of je nu gaat wandelen, klimmen of op wintersport. Maar wist je dat activiteiten zoals bergwandelen vaak niet standaard gedekt worden door je reisverzekering? Kijk daarom altijd van tevoren goed wat jouw reisverzekering van allianzdirect.nl wel en niet dekt. Een ongelukje kan zo gebeuren, en de kosten voor een reddingsactie kunnen flink oplopen. 

Risico's van bergwandelen

Bergwandelen is natuurlijk super leuk om te doen, maar het is zeker niet zonder risico's. Zelfs als je ervaren bent en regelmatig door de Oostenrijkse bergen wandelt, moet je voorzichtig blijven. Bergpaden kunnen snel van veilig naar gevaarlijk en onvoorspelbaar veranderen. Zeker in de winter moet je uitkijken. Je kunt te maken krijgen met losse stenen, gladheid na regen of zelfs weggespoelde paden. Blijf dus hoe dan ook altijd alert!

Verzekering en bergwandelen

Het is altijd verstandig om te weten wat je verzekering nu precies dekt, vooral als je de bergen in gaat. Veel reisverzekeringen dekken namelijk alleen bergwandelen op paden die duidelijk bewandelbaar zijn. Wat verzekeraars precies onder 'bergwandelen' verstaan kan verschillen, maar vaak zijn wandelingen op onofficiële paden (offroad) of ruig terrein niet gedekt. Dit betekent dat als je een ongeluk krijgt tijdens het bergwandelen, zoals een val, verdwalen of als je hulp nodig hebt, je mogelijk zelf voor de kosten opdraait. Jouw doorlopende reisverzekering vergelijken is dus een goed idee.

Welke verzekering heb je nodig voor bergwandelen?

Ben je van plan om de bergen in te gaan? Kies dan een verzekering die avontuurlijke sporten dekt, zoals bergsport. Dit kan vaak als een extra optie, maar soms zit het standaard inbegrepen. Over het algemeen worden wandelingen buiten berggebieden (zoals in regenwouden) niet gezien als risicovolle sporten en zijn ze meestal wel verzekerd.

Ongevallendekking en bergsporten

Naast je reisverzekering is het ook slim om te kijken naar ongevallenverzekering. Deze verzekering betaalt een bedrag uit als je overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeluk tijdens het bergwandelen. Maar bergsporten worden vaak niet gedekt door ongevallenverzekeringen, zelfs als andere risicovolle sporten dat wel zijn.

Tip: weet waar je loopt

Bergwandelen kan overal waar het landschap heuvelachtig of bergachtig is, zoals in de Alpen of Pyreneeën, maar ook op plekken op zeeniveau, zoals in Schotland en Noorwegen. Als je veilig op eigen houtje wilt wandelen, moet je de weg weten en dus goed kunnen navigeren. Weet je altijd waar je bent en waar je naartoe moet? Daarnaast moet je risico's en het weer ook kunnen inschatten. En natuurlijk moet je zeker zijn van je stappen. Succes!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!