VAKANTIEHUIS KOPEN

Voordelen en nadelen eigen recreatiewoning

Voordelen en nadelen eigen recreatiewoning

Wat lijkt er mooier te zijn dan het hebben van een eigen vakantiewoning? Een schitterend of juist heel mooi en knus huisje ergens op een plek van de wereld waar jij het helemaal ideaal vindt. Waar je het liefst zou willen wonen, maar niet helemaal voor altijd. Een vakantieverblijf met je eigen bed, je eigen matras, je eigen tv zenders en altijd voldoende serviesgoed en bestek in de kast. Waar je ook nog eens helemaal zelf mag bepalen welke posters of schilderijen je aan de muur hangt, zelf de meubels voor uit kunt zoeken en ook nog eens zelf mag bepalen wanneer je er in of weer uit kunt.

Vakantiehuis binnen- en buitenland
Een vakantiehuis biedt zeker veel voordelen. Vaak kom je op vakanties erachter dat je beperkt bent in je mogelijkheden. Of kom je al snel tot de conclusie dat het te betalen bedrag voor een huurhuisje op een bungalowpark eigenlijk veel te hoog is om meerdere keren per jaar op te willen hoesten. Wanneer je een recreatiehuisje voor jezelf hebt, dan ben je vrij om te doen en te laten wat je wilt. Je kunt er zo vaak heen gaan als je maar wilt en hoeft niks te bespreken. Om je te helpen bepalen of een eigen vakantiehuis kopen iets voor je is kun je hieronder een aantal voordelen en nadelen nalezen.

Voordelen

Voordeel 1, altijd beschikbaar
Misschien wel het grootste voordeel van je eigen vakantiewoning kopen is dat je voortaan altijd zeker bent van de beschikbaarheid van je vakantiestek. Je hoeft nooit meer maanden van te voren een boeking te regelen om terecht te kunnen op de plek van je dromen. Als je toevallig een keer vrij hebt en je hebt zin, dan kun je zo in de auto of in het vliegtuig stappen en naar je eigen vakantiehuis toegaan. Op elk tijdstip ben je er welkom, al arriveer je midden in de nacht. Een recreatiewoning in eigen bezit geeft je een zee aan mogelijkheden en het ultieme gevoel van vrijheid tijdens je vakantie of weekend.

Voordeel 2, altijd op je favoriete locatie
Dat is nog zoiets om blij van te worden. Je weet niet alleen zeker dat je terecht kunt in je recreatiehuis, je weet ook zeker dat het daar staat waar jij het leuk vindt. Je zult waarschijnlijk wel een huis kopen op een locatie die helemaal naar je zin is. Ergens op een plek waar je graag mag verblijven in je vrije tijd. Of dat nu ergens op een park in eigen land is of juist ver weg in de Alpen of zelfs op een ander continent, jij bent degene die bepaalt waar je een vakantiehuis gaat kopen. En jij bent dus degene die ervoor zorgt dat je voortaan zonder zorgen over boekingen en hogere prijzen tijdens het hoogseizoen je vrije tijd op een toplocatie door kunt brengen.

Voordeel 3, zekerheid over kwaliteit
Iedereen kent dat gevoel. Het gevoel van niet weten waar je precies terecht zult komen. Je kunt met de beste bedoelingen en helemaal met alle zorg ergens een vakantieverblijf boeken, je bent nooit helemaal zeker van wat je ter plekke aan zult treffen. Vieze huisjes, te weinig bestek, een doorgezakt bed. Het zijn helaas heel herkenbare zaken. En zaken waar je nooit meer last van hoeft te hebben als je besluit een eigen vakantiewoning te kopen. Of het nu een villa of een klein chalet betreft dat je als tweede huis koopt van een vakantiemakelaar, jij bent degene die bepaalt hoe het ingericht wordt. En waarmee. Voldoende bestek, een goed matras en een televisie die werkt.

Voordeel 4, altijd thuis op vakantie
Je kent ook vast wel het principe dat je tijdens de eerste drie, misschien wel vier dagen van je vakantie enorm moet wennen aan de locatie waar je jezelf bevindt. Het huisje, de omgeving, het eten. Alles is vreemd in het begin. Om een maaltijd in elkaar te zetten moet je soms zomaar drie kastjes opendoen voordat je alle spullen compleet hebt om er überhaupt aan te kunnen beginnen. Dat probleem heb je niet als je voortaan je vakanties doorbrengt in je eigen recreatiehuis. Een vakantiehuis is thuis. Het is van jou. Je weet wat je er van kunt verwachten, je weet waar wat staat en als iets je niet meer aanstaat, dan kun je het ook gewoon zomaar veranderen en aanpassen.

Voordeel 5, eigen inrichting
Aanpassen van de inrichting bijvoorbeeld. Zit de bank toch niet meer zo lekker? Dan haal je een nieuwe. Helemaal naar je eigen wensen. De bank die jij lekker vindt zitten en die past bij jouw budget kun je gewoon kopen en in je vakantiehuis neerzetten waar jij wilt. Al wil je voor iedereen een eigen bank in huis zetten. Geen probleem. Houd je van pimpelpaars met hier en daar een vleugje roze? Ook prima. En nog fleurig ook in een vakantiehuis. Alles mag zoals jij het graag wilt. Je kunt zelfs kiezen voor een winter- en een zomerinrichting. Bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld een chalet niet zo groot is en het dus ook qua kosten prima te doen is om af en toe te wisselen van inrichting.

Voordeel 6, omgeving is bekend
's Avonds lekker met vrienden op je eigen terras in de zon iets drinken of nog wat eten. Dat is iets wat in een eigen vakantiehuis goed te doen is. De kans dat je vrienden hebt op de locatie van je vakantiehuis is vrij groot. Vaak zijn vakantiehuizen omgeven door andere particuliere vakantiehuizen, waar de eigenaars regelmatig te vinden zullen zijn. En ook als je villa of chalet niet omgeven wordt door toeristen, maar door lokale bewoners blijft het principe hetzelfde. Je leert de mensen om je heen kennen. En kunt vriendschappen aangaan. En ervaringen uitwisselen. Zo zul je steeds meer leren over de omgeving waar je vakantiewoning staat. Je weet alle ins en outs uit de buurt en dat biedt een goede basis voor een fijne vakantie of een super weekend.

Voordeel 7, prima investering van spaargeld
Spaargeld. Ooit was het vrij rendabel om je vermogen te koesteren op de bank. Je kreeg een leuk rentepercentage als je geld op een spaarrekening had staan. Maar die tijden zijn al lang vervlogen en dus zoeken mensen naar andere mogelijkheden om geld te verdienen aan hun gespaarde geld. Een goede optie is het aanschaffen van een vakantiehuis voor de verhuur. Door je geld te investeren in een project wat later weer geld oplevert kun je nu nog altijd een leuk rendement uit je spaargeld halen. Je moet er weliswaar wat geduld voor hebben, maar als je een recreatiewoning volgens de juiste voorwaarden kunt verhuren dan zal het je zeker geld opleveren.

Nadelen

Nadeel 1, aanschaf
Maar, naast alle voordelen kleven er ook wel wat nadelen aan het kopen van een eigen vakantiehuis. Eerste en meteen misschien wel grootste nadeel is dat principe van kopen. Dat kost je geld. Hoe goed je jezelf ook laat informeren door een recreatiemakelaar, je zult nooit een gratis vakantiebungalow op de huizenmarkt vinden. Niet als je iets van kwaliteit zoekt in elk geval. Om een eigen vakantiewoning te kunnen bekostigen zul je in de buidel moeten tasten. Gebruik maken van de diensten van een goed ingelichte vakantiemakelaar zal je waarschijnlijk helpen om de juiste vakantiewoning voor de juiste prijs te kopen. Maar ook al is de prijs goed, je zult hem wel in één keer op moeten hoesten. En dat is een nadeel. Zeker in het geval dat je spaarrekening niet overdadig gevuld is.

Nadeel 2, onderhoud
En met de aanschaf van een recreatiewoning alleen ben je er nog niet. Je zult het huis moeten onderhouden, want als je het niet onderhoudt dan zal het snel in waarde dalen. Onderhoud is een noodzakelijk kwaad. Het kost je of geld of tijd. Of allebei. Je kunt er, zeker in het buitenland, vaak voor kiezen om het onderhoud uit te besteden aan een vereniging van eigenaren. Die vereniging neemt dan bijvoorbeeld een tuinman en een schilder in de arm die voor je bezit zorgt in tijden dat je er zelf niet bent. Als je een chaletje ergens in eigen land hebt, dan zal er lang niet altijd zo'n regeling bestaan en zul je zelf moeten zorgen voor een tuinman en schilder. Of alles zelf doen, maar dat kost je dan weer tijd.

Nadeel 3, gemeentelijke belastingen
Met de kosten van de aanschaf alleen ben je er nog niet in het geval dat je een eigen recreatiewoning bezit. Je zult, zeker in Nederland, ook aangeslagen worden voor allerlei gemeentelijke- en waterschapsheffingen. Daar waar zich dit in geval van een tijdelijk verblijf in een huurwoning beperkt tot toeristenbelasting, daar komt er bij het bezitten van een eigen vakantiehuis heel wat meer kijken aan te betalen belastingen. Zo heffen sommige gemeentes, in vooral toeristische streken, zoiets als forensenbelasting. Dit is een belasting die je moet betalen als je ergens wel een tweede huis bezit, maar dit niet voor permanente bewoning bestemd is.

Nadeel 4, erfpacht
Iets om rekening mee te houden wanneer je een vakantiewoning te koop ziet staan is om te checken hoe het zit met het grondeigendom. Een chalet of bungalow op een park staat vaak op grond van een grondeigenaar. In veel gevallen de projectontwikkelaar of de eigenaar van het park. Je zult in zo'n geval alleen de opstal, het vakantiehuisje kopen en niet de onderliggende grond. Natuurlijk is de prijs daar ook naar, maar je moet er wel aan denken dat je voortaan elk jaar erfpacht af zal moeten dragen. Ook is de grond onder je recreatiehuis niet van jezelf en mag je er dus niet zomaar mee doen wat je wilt.

Nadeel 5, altijd naar één adres
Natuurlijk bestaan er mensen met de riante positie dat ze meerdere eigen vakantiehuizen ter beschikking hebben. Eén in Frankrijk en één in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. Maar het overgrote deel van de vakantiehuizen kopers zal 'slechts' één vakantiehuis bezitten. En zich dan ook soort verplicht voelen om er in de vakanties heen te gaan. Dat is helemaal het geval als je zelf, hoofdelijk, verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Als je vrij hebt zul je dan toch al snel geneigd zijn om die vrije tijd aan je vakantiechalet te besteden. Soms kan dat je een beetje beperken in je mogelijkheden tijdens je vrije dagen en weken. Kiezen voor een alternatieve vakantie is niet altijd makkelijk als je een eigen vakantiewoning hebt ergens.

Nadeel 6, omgevingsmoeheid
Er zijn mensen die het met gemak volhouden om dertig jaar naar dezelfde plek op vakantie te gaan en als je tot die groep behoort, dan is kijken naar een vakantiehuis met een 'te koop' bordje erbij zeker een optie die je moet benutten. Maar als je van wat meer afwisseling houdt, dan kan het aanschaffen van een tweede huis op den duur wat beklemmend gaan werken. Je zit er voor je gevoel soms wat aan vast om steeds maar weer naar datzelfde vakantiehuis op vakantie te gaan. Nadeel is dan dat je al heel snel uitgekeken kunt raken op de omgeving. Die is elke vakantie weer hetzelfde. Tenzij je de recreatiewoning gaat verhuren en zelf ergens anders heen op vakantie gaat natuurlijk.

Nadeel 7, verkoop
Iets kopen moet altijd duur, maar iets verkopen kost altijd geld. Zo luidt een oude volkswijsheid. Wanneer je een recreatiehuis hebt gekocht en er na een tijd toch weer vanaf wilt, dan zul je het vakantiehuis moeten verkopen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van de diensten van een recreatiemakelaar. Die brengt vraag en aanbod op de markt van recreatiewoningen bij elkaar. En een vakantiemakelaar is vaak in staat om de beste prijs voor je te bedingen. Zeker in het buitenland, waar het soms wat lastig manoeuvreren is op de lokale (vakantie) huizenmarkt. Je kunt je huis daarnaast ook te koop aanbieden op diverse sites zoals bijvoorbeeld Wereldvakantiehuis.nl.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!